Објавено на 15.02.2019

При секојдневното следење на вестите од Светот, постојано слушаме за големи, мултинационални компании чиишто приходи и профити се изразуваат во милијарди евра.
Сигурно во некој момент сте се запрашале себеси: Како можам и јас да учествувам во добивките на тие корпорации кои го движат светскиот раст?

Секако, за инвестирање на странските финансиски пазари секој заинтересиран инвеститор треба своите инвестициски одлуки да ги темели на анализи на фактори кои може да имаат влијание на тие одлуки. Такви се фазата и растот на економијата, нивото на каматните стапни, нивото на инфлација, очекувањата на останатите инвеститори итн.
Тие треба да бидат добро информирани за потенцијалните ефекти од нивните одлуки, односно очекуваниот принос и ризик, како и даночните обврски.

Со оглед на тоа што информирањето околу горенаведените фактори подразбира посветеност, време, ресурси како и високо ниво на знаење,  дали постои друг начин да се стане акционер во овие светски компании?

ВФП Премиум Инвест фондот ги вложува средствата на инвеститорите во висококвалитетни компании чиишто производи ги купуваме и користиме секојдневно.

Преку купување на удел во фондот, Вие можете да станете индиректен акционер во Nestlѐ, J&J, Procter & Gamble, Coca Cola, Heineken, Nike, l’oreal, Phillip Morris, Unilever, Beiersdorf и многу други светски компании.

Факт е дека секојдневно купуваме производи од овие компании, кои под себе имаат стотици светски познати брендови. Како пример ќе ги наведеме производите кои ги купуваме од Nestlѐ – најголемата светска компанија за производство на храна и пијалоци: Nescafé (кафе), Cheerios (корнфлекс), Kit Kat (чоколадо), Tooty Frooties (бомбони), Δέλτα (сладолед), Friskies (храна за миленици), Thommy  (мајонез), Maggy (готови супи) и уште многу производи.

Нашата потрошувачка на овие производи се преведува во приходи и профити на Nestlé. Истото важи и за Coca Cola, Nike, Heineken и сите останати мултинационални компании. Иако од време на време профитите а со тоа и вредноста на акциите на овие компании ќе варира, сепак на долг рок луѓето ќе продолжат да ги купуваат нивните производи, со тоа да им ги зголемуваат приходите, профитите и цените на акциите.

Па се поставува прашањето: Зошто да учествувате само во потрошувачката на овие производи, кога можете индиректно да станете дел од илјадниците сопственици на овие мултинационални корпорации, и да заработувате пари од растот на нивните акции или пак од исплатите на дивиденда?

 

За повеќе информации околу инвестициските фондови и нивните предности јавете се на бројот 023 100 535 или оставете ги Вашите контакт информации со цел да Ве побараме ние.