Објавено на 10.03.2019

 

 

Факт е дека доколку Вашите деца развиjат добри финансиски вештини и навики од нивната рана возраст тие ќе бидат подобро подготвени за финансиските предизвици на зрелоста.

Едуцирање на помладите за концептот на парите, нивното создавање, заработување и штедење овозможува поставување на една основа кај нив која може да биде од клучно значење за нивниот личен развој. Учејќи ги децата за основните поими како што се буџет, трошење и заштеда, ќе успеете да воспоставите добри навики и дисциплина за целиот нивен живот.

Еве неколку работи што може да ги направите со своите деца кои би им помогнале во развојот на нивната финансиска едукација пред да започнат со работа:

  • Списоци за купување – Побарајте од Вашите деца да Ви помогнат во составувањето на список за купување на потребни продукти за дома.
  • Навика за истражување – Научете ги децата да истражуваат на интернет или во самите продавници за да научат како да ја бараат најдобрата зделка за различни производи.
  • Планирајте настан – Вклучете ги Вашите деца во планирање и буџетирање за патување или роденден. Поминете низ сите трошоци, вклучувајќи ги и цените за транспорт, храна или прием.
  • Потреби наспроти желби – Помогнете им на Вашите деца да научат како да избегнуваат спонтани нагони на купување преку поставување цели и приоретизирање на оние работи кои навистина се потребни, и оние кои значат само бесцелно трошење на парите. Разговарајте за разликата помеѓу потребите и желбите и охрабрете ги Вашите деца да размислуваат пред да направат одлука за купување.
  • Поставете цели – Помогнете им на Вашите деца да постават цел и да ги следат нивните заштеди и нивното трошење.

Последниот совет е најбитен во финансиската едукација кај младите.
Децата потребно е да разберат дека трошењето на пари е лесно и дека секој човек знае и умее како да троши пари. Трошењето најчесто е првото нешто што луѓето го прават со своите приходи.

Но, децата не треба да знаат само како да ги трошат парите, туку мора да разберат дека штедењето пари е исто така важно како и трошењето.

Еден начин на учење на децата е да им помогнете да го разберат штедењето како игра, и да им дадете до знаење дека со штедењето секогаш постои одредена награда.

Со членување во ВФП Јуниор клубот, кој е првиот инвестициски Клуб за млади инвеститори во Македонија, Вашите деца може да ги добијат следниве предности:

  • Развивање на претприемачки бизнис дух и инвеститорски mindset (рано запознавање и справување со ризикот/ профитот)
  • Можност да бидат дел од настани заедно со своите родители на кои јуниорите учат за светот на финансиите преку забава и игра
  • Можност детето да си го прочита името, презимето и датумот на нашата веб-страница
  • Сопствен login и password на страницата WVP Junior Investment Club
  • 24 – часовно следење на сопствените акции (пораст и пад)

Сепак, најважната предност од членувањето во овој клуб е што Вашето дете индиректно станува дел од сопствениците на над 100 реномирани, развиени, големи мултинационални компании, како што се: Nestlѐ, J&J, Procter & Gamble, Coca Cola, Heineken, Nike, l’oreal, Phillip Morris, Unilever,, Mcdonald’s, BMW итн.

Дополнително, со самото учество истовремено акумулирате средства за идно квалитетно образование, стан, сопствен бизнис или почетен капитал за други цели на Вашето дете.

Средствата одвоени за иднината на Вашето дете се управувани од професионалци кои го користат знаењето и искуството на WVP Group Austria, Австриска компанија со над 30 годишно искуство во областа на финансиското посредување.

За повеќе информации околу ВФП Јуниор Инвестицискиот Клуб јавете се на бројот 023 100 535 или оставете ги Вашите контакт информации со цел да Ве побараме ние.